Instagram

Marokko

Essaouira havenReizen door een Afrikaans land als Marokko is als een onderdompeling in een compleet andere wereld. Een levensstijl waaraan iedereen zich het beste meteen kan overgeven. De eeuwenoude tradities en gebruiken zijn onlosmakelijk met het dagelijkse leven verbonden. De vele geuren, kleuren en geluiden fungeren als de stroop die iedereen met elkaar verbindt. Vooral kinderen zullen zich hier de ogen uitkijken en krijgen ook regelmatig een aai over hun bol. Mooie steden zijn Marrakech en Essaouira. Daarvan is Marrakech rechtstreeks vanuit Nederland te bereiken met Transavia. Ideale reistijd is voor- en najaar, omdat dan de temperatuur niet te hoog is, maar wel zo aangenaam dat je bijvoorbeeld buiten kunt ontbijten en dineren.   

Marrakech
Rondreizen in Marokko deden wij door te vliegen naar Marrakech. Daarna gingen we met de bus naar Essaouira en vervolgens naar Agadir om van daaruit met Transavia terug te vliegen. Bustickets kun je ter plekke bij het kantoor van CTM kopen. In Marrakech zit dit in het centrum van de stad. De tickets zijn op plaats en kosten rond de € 10,- per persoon. Van de drie plaatsen die we bezochten, zijn Marrakech en Essouira beslist de moeite van een bezoek waard en veel authentieker dan Agadir. Dat is echt een badplaats met veel grote hotels, een promenade en fastfood restaurants als McDonalds en de Pizzahut. Ook is in Agadir de overdekte markt veel netter en georganiseerder dan in Marrakech en Essaouira. In Marrakech logeerden wij in een riad midden in het centrum, zodat we lopend naar het grote Djema El Fnaa plein konden. Dat was iedere keer weer een hele leuke wandeling door smalle steegjes en langs kraampjes, waarbij scooters rakelings langs je heen scheerden. Vooral een leuk gezicht wanneer hierop een jonge Marokkaanse zat met wapperende sluier en een hippe zonnebril. Kleurige kleden, geurende broodjes en schreeuwende mannen prikkelden al onze zintuigen en alles daar ziet er heerlijk en anders uit. 

Marrakech olijven

Marrakech steegjeMarrakech gueliz

Kust
Met een airconditioned bus reizen we van Marrakech naar de kust. Echt een avontuur, want de chauffeur tart de maximum snelheid. Vooral als we weten dat er regelmatig een bus het ravijn in rijdt, zijn we blij als we ongeschonden de kust bereiken. Toch is de bus voor veel Marokkanen een belangrijk middel van vervoer. Een halve dag later komen we aan in Essaouira waar de temperatuur twintig graden lager is en er continu een frisse zeewind waait. Deze alizéz maakt Essaouira het hele jaar door tot een aantrekkelijke bestemming. Vooral voor surfers. Wij logeren er bij een Frans echtpaar in riad Zahra, en hotel met een zwembad waarin schildpadden rondzwemmen. Heerlijk speelkameraadjes voor de kinderen. Een heerlijke oase net iets buiten de stad, maar er rijden genoeg taxi's naar het centrum heen en terug. Daar geeft een grote poort toegang tot het oude centrum waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Langs alle straten staan stalletjes met fruit, groenten en andere lekkernijen. En een echte aanrader is het romantisch ingerichte restaurant les Alizes de Mogador. Niet gemakkelijk te vinden, maar het ligt aan de rand van de medina en er is altijd wel iemand bereid om toeristen te brengen. Daar worden we volledig in de watten gelegd door de eigenaresse die in haar kleine keuken de heerlijkste couscous maakt. Wel van tevoren even reserveren! Maar eigenlijk hoeven we in Essaouira niet uit eten, want in Riad Zahra zijn de gerechten bijzonder smakelijk. 

Strand
De reis met de bus van Essaouira naar Agadir verloopt iet minder soepel, omdat de airconditioning van de bus het halverwege begeeft. De temperatuur blijft stijgen en er kan geen enkel raam open. Gelukkig komt er een andere bus en kunnen we overstappen waarna we heerlijk gekoeld verder kunnen reizen. In Agadir is als een beetje afscheid nemen van Marokko. Wel is het hier iets minder winderig dan in Essaouira en is hier daarom wel een bezoek aan het strand mogelijk. We logeren er in hotel Timoulay. Het is iets kleiner dan een van de vele grote resorts en ligt toch op loopafstand van het strand. Voor een bezoek aan het centrum nemen we een taxi of wandelen we in een half uurtje naar het centrum. Alhoewel dat nogal een groot woord is voor het handkjevol restaurants langs de kust dat hier zorgt voor bedrijvigheid. Maar er wordt nog steeds volop gebouwd. In het hotel genieten we van het zeer uitgebreide ontbijtbuffet, het zwembad, de heerlijke loungebedden en de handdoeken die er voor ons klaar liggen. Een perfecte plek om de reis naar Marokko af te sluiten. 

Tip: Veel taxi's in Marokko hanteren vaste prijzen voor een ritje naar het centrum. Het is handig om van te voren te weten wat een normale prijs is. Ook controleren ze streng op het aantal passagiers in de taxi. Dit mogen er maximaal vijf zijn inclusief chauffeur. 

Kijk voor een uitgebreider reisverslag op www.prent.eu.

Essaouira bananenEssaouira poortEssaouira theepot

Essaouira schildpad Essaouira taartEssaouira ronde gat