Instagram

Beatles tour Liverpool

Penny Lane

Penny Lane is in my ears and in my eyes.....terwijl deze klanken door de ruimte klinken,  zien we vanuit de bus waar John, Ringo, Paul en George aan dachten toen zij dit zongen. Zelfs de kapperszaak uit het liedje bestaat nog. Alles in Liverpool herinnert aan de Beatles. Het was dan ook in deze stad waar zij opgroeiden en samen begonnen met muziek maken. Tijdens de Magical Mystery Tour komt hun historie tot leven. Alsof ze gisteren nog door de straten van deze Engelse havenplaats liepen.

Elke dag rijden er verschillende bussen vanuit de Tourist Office bij Albert Dock langs de belangrijkste pleisterplekken van de Beatles in Liverpool. En elke keer zitten ze bijna vol. Ook nu leeft de muziek van deze mannen nog steeds. En blijft leven, want ook kinderen neuriën zachtjes mee wanneer klassiekers als 'Let it be' en 'Strawberry Fields' door de speakers van de bus klinken. Zelfs Benja van acht laat zich meeslepen, terwijl ze toch echt fan is van Ariana Grande. De muziek is een welkome afwisseling op de uitleg van onze zeer enthousiaste gids. Een wandelende encyclopedie als het om de Beatles gaat en naar zijn zeggen verre familie van één van de bandleden.  

Straat huis Ringo StarBarbershop

Tijdens de rit door de suburbs van Liverpool stoppen we maar liefst acht keer en vallen we van de ene verbazing in de andere. We beginnen bij de jeugd van Ringo Star. Hij was de armste van de bandleden. Bovendien lag hij de helft van zijn jeugd in ziekenhuizen en op bed doordat hij twee keer ernstig ziek was. De eerste drie jaar woonde hij samen met veel familieleden in een klein huisje. Het huisje bestaat nog steeds alhoewel er plannen waren de panden in deze straat te slopen. Het optrekje is inmiddels veel meer waard dan vroeger. Alleen maar omdat er ooit een Beatle heeft gewoond. Meerdere keren per dag komt er een hele buslading toeristen langs om de straat te fotograferen. De huidige bewoners storen zich er inmiddels niet meer aan. Eén van hen staat zelfs in een ochtendjas in de voordeur van haar huis toe te kijken. 

George Harrison had een meer normale jeugd en voor de huizen van Paul Mc Cartney en John Lennon reizen we af naar de buitenwijken van Liverpool. Daarvoor passeren we Penny Lane en stoppen op het punt waar deze straat lang en breed is en er bomen aan weerszijden staan. Er rijden bijna geen auto's en wanneer we er met onze bus stil staan, heeft het verkeer daar weinig hinder van. Ook bij het hek van Strawberry Fields is er ruimte genoeg voor een korte stop. Het rode hek bood vroeger toegang tot een weeshuis waar John Lennon regelmatig te vinden was. Hij speelde er met de kinderen en wijdde een lied aan die voor hem idyllische tijd. Veel toeristen hebben hier hun handtekening op de toegangspoort achtergelaten en bijna iedereen gaat even met het fris geschilderde hek op de foto. 

Hek Strawberry FieldsPenny lane overzicht

Aan de teksten te zien komen de aanbidders uit alle landen. Verder rijdend komen we langzamerhand bij de huizen waar John en Paul opgroeiden. Beide eigendom van de National Trust en daardoor niet bedreigd door sloop of verkoop. Aan de grootte van de huizen is al te zien dat John materieel gezien veruit de beste jeugd heeft gehad. Hij gold volgens onze gids dan ook als een trekker in de band. Iedere keer stappen we vol enthousiasme weer uit de om alles te fotograferen. Alleen het huis van John moeten we van achter het raam bekijken. We worden wel getrakteerd op het verhaal over één van zijn eerste liefdes die hij verloor door een verkeersongeluk.

Huis Paul McCartneySchild huis Paul McCartney

 We eindigen natuurlijk bij the Cavern Club in Mathew Street in het centrum van Liverpool. De plek waar The Beatles in de begintijd de kans kregen veel op te treden en hun carrière startten. Het is er donker en overal zijn er foto's uit die glorietijd te vinden. Nu nog steeds zijn er hier veel Beatles tribute concerten voor de liefhebbers. Op de hoek van dezelfde straat staat nu een echt Beatles Hotel, het 'Hard days night hotel', waar die-hard fans helemaal in Beatles-sfeer na zo'n concert kunnen overnachten. Wij wandelen richting de winkels die er ook volop zijn in Liverpool en reizen vanaf de jaren zestig terug naar nu. Alhoewel het lijkt alsof in deze stad overal de tijd gedeeltelijk heeft stil gestaan en Liverpool rondom die beroemde band is opgebouwd. We vinden zelfs in de snoepwinkel een afbeelding van de vier in jelly beans. 

Beatles in jellybeans