Instagram

5 x New York anders

Printscreen filmpje New York anders

Een bezoekje aan New York staat voor velen gelijk aan hoge gebouwen, toeterende taxi's en veel geluid. Maar in deze wereldstad zijn er genoeg plekken waar de sfeer volledig anders is. Natuurlijk ontbreekt op ons lijstje Central Park niet, maar deze staat wel op nummer vijf, want ook daar is het op de paden druk met fietsers en hardlopers en is het geroezemoes van de grote stad bijna overal hoorbaar. Wij bezochten al deze plekken in één dag en doorkruisten daarvoor heel Manhattan. Kijk het filmpje van deze dag hier of door op de foto van de Sea Carousel te klikken.

 

1. Hudson River Park

Hudson River Park 1

Het park naast deze rivier is heel gemakkelijk te bereiken vanuit de metro Hudson Yards of wandelend vanaf West 34th Street richting westen. In dit volledig nieuw op te bouwen stukje New York domineren de hoge glinsterende bouwwerken die horen bij Hudson Yards. En om bij de rivier te komen, moet er eerst een drukke weg worden overgestoken. Maar een stukje naar links is dan wel Hudson River Park  te vinden, van waar het uitzicht over de rivier werkelijk fenomenaal is. Hier is er volop ruimte om te relaxen en is er tegelijk zicht op de helikopters die na een rondvlucht op het ernaast gelegen platform landen. Veel New Yorkers gebruiken deze plek om te joggen of met kinderen te wandelen. Aan de overkant is de skyline van New Yersey zichtbaar. Dit park strekt zich over vijf mijl uit ten zuiden en noorden vanaf 34th Street en is onderdeel van een enorm project waar The High Line en Hudson Park & Boulevard ook deel van uitmaken. Wij streken er neer op een bankje om van het uitzicht en het kabbelende water te genieten terwijl achter ons de auto's bleven doorrazen en de bouwwerkzaamheden amper werden gestaakt. 


2. The High Line

Start High Line 1

Deze voormalige treinlijn boven de straten van New York is omgebouwd tot een wandelpromenade die bijzondere vergezichten biedt. Er zijn verschillende opstappunten die ook rolstoelvriendelijk zijn. Vanaf West 34th Street slingert The High Line zich grotendeels door de zeer levendige wijk Chelsea om te eindigen in Gansevoort Street in het Meatpackiging District. Maar liefst eenderde deel loopt door Hudson Yards waardoor vanaf The High Line de ontwikkeling van dit nieuwe project heel goed te zien is. In de winter zijn er speciale gratis tours waarbij de gids wacht bij de opstap in Gansevoort Street. Kijk hier voor meer informatie. De meeste begroeiing op en langs langs The High Line is ontstaan in de vijfentwintig jaar dat deze niet werd gebruikt en nu ondergebracht in ware designparkjes. 

 

3. Battery Park 

Uitzicht vrijheidsbeeld Battery Park 1

Dit park in het uiterstte zuidelijke puntje van Manhatten ligt dan wel in het financiële district waar de gebouwen tot hoog in de lucht reiken, maar is toch een juweeltje. Vooral op het moment dat de zon bijna ondergaat. 'The golden hour' volgens de New Yorkers. Wees er wel op tijd bij, want het moment dat de ondergaande zon het vrijheidsbeeld in een oranje gloed hult, is heel kort. Natuurlijk wil iedereen dan het perfecte plaatje schieten. Aan de boulevard hier is het, ondanks het grote aantal toeristen, toch rustig. Van hieruit kun je trouwens ook afreizen naar het Vrijheidsbeeld op Staten Island en eventueel zelfs in de kroon of de voeten klimmen. Een tripje dat wel vantevoren moet worden gereserveerd. Kijk voor tickets en meer informatie hier. Even leuk misschien wel is om een ritje te maken in the Sea Carousel. Het lijkt een kinderattractie, maar er nemen erg veel volwassenen plaats in de zeedieren die met lampjes verlicht op en neer gaan terwijl er een rustgevend muziekje klinkt. Prijs is € 5,- per persoon. 

4. Harlem

Straatbeeld Harlem 1

Velen reizen voor het bezoeken van een rustiger wijk in New York af naar Brooklyn, maar voor een echt totaal andere beleving is het zeker aan te raden de metro te nemen naar 125th Street in Harlem en vanaf daar zuidelijk richting Central Park te lopen. Hier zijn geen zaken van grote ketens te vinden. Ja, alleen de Mc Dondald's, maar geen Chipotle, Dunkin Donuts of H&M. Wel een 99 cent winkel waar er gelukkig geen lange rij bij de kassa staat. Heerlijk om hier rond te neuzen en te zien wat er allemaal voor een dollar te koop is.  Verder veel barbershops waar heren rappen en vrouwen zich de haren laten vlechten. Minder bezienswaardig is het Afrikaanse marktje. Verder zuidelijk lopend wordt het beeld steeds herkenbaarder en verschijnen er ook hippe eettentjes zoals Row House en Amrita. De laatste ligt bij de rotonde tegenover Central Park en is een geliefde flexwerkplek en lunchtentje voor New Yorkers.  

5. Central Park

Yoga Central Park 1

Een echte klassieker natuurlijk die in dit rijtje niet ongenoemd kan bijven, is Central Park. Natuurlijk een heerlijke plek om te relaxen. Als je het er tenminste voor over hebt grote afstanden af te leggen. Het park is enorm en herbergt een waar bos met watervalletjes en een riviertje, voetbalvelden en brede wegen voor fietsers en wandelaars. Je kunt het niet zomaar even doorkruisen. Daarom pakken veel toeristen de fiets om Central Park te verkennen. Daarbij rijd je tussen de andere toeristen en New Yorkers die soms samen met hun baby in een buggy joggen. Wij kozen ervoor hier heerlijk in het gras te liggen en hadden uitzicht op een vrouw die voor haar website yogafilmpjes aan het opnemen was. Dat heb je natuurlijk wel. In zo'n stadspark is er van alles te zien.